Gratis levering voor alle bestellingen boven € 50 in België!

Goede koffie begint met de juiste maalgraad


Als het aankomt op het maken van DE perfecte koffie, is de grootte van de maling van cruciaal belang! Het is net als het kiezen van de juiste schoenmaat: als je je comfortabel wilt voelen, ga je niet zomaar iets doen. Dus waarom is het zo belangrijk?

“Oké, maar wat betekent de maalgraad?” vraag je terwijl je met je ogen rolt.  

Malen is de handeling en het resultaat dat wordt verkregen wanneer koffiebonen worden gemalen en omgezet in poeder. Deze gemalen koffie kan groter of kleiner zijn, afhankelijk van de gekozen grootte. Bij het bereiden van je drank heeft de grootte van de maling invloed op de extractie, d.w.z. hoeveel smaak en aroma je koffie afgeeft aan het water.

Waarom is de maalgraad zo cruciaal?
Als je de verkeerde maalgraad gebruikt voor je bereiding, riskeer je je koffie te verpesten. Een te grove maling voor bijvoorbeeld een Espresso zal een koffie produceren die waterig en karakterloos is. Een te fijne maling voor een French Press daarentegen kan een drank opleveren die net zo zacht is als een pot koffieyoghurt.

Hier lees je hoe je de juiste maling kiest voor elke zetmethode:

Espresso
Maalgraad: Zeer fijn, bijna zoals poedersuiker.
Waarom: Espresso wordt onder hoge druk bereid, waardoor een fijne maling nodig is om een ​​snelle en intense extractie mogelijk te maken. Als de maling te grof is, wordt uw espresso te licht en... is het helemaal geen espresso meer.

Italiaans koffiezetapparaat (Moka)
Maalgraad: Medium fijn, iets grover dan espresso.
Waarom : De druk bij een Moka is lager dan bij een espresso. Een te fijne maling kan de extractie te snel en bitter maken. Bij een te grove maling komen daarentegen niet alle aroma's vrij en loopt u het risico dat de koffie te slap wordt.

Filterkoffie
Maalgraad: Medium, zoals keukenzout.
Waarom : Water stroomt langzaam door de maling, dus je wilt een grovere maling om overextractie (koffie wordt bitter) of onderextractie (koffie is te zuur) te voorkomen.

Franse pers
Maalgraad: Grof, bijna als grof zout.
Waarom : Bij de French Press-zetmethode is de extractietijd langer. Een te fijne maling zorgt voor sterke koffie met zwevende deeltjes, terwijl een te grove maling de smaken niet goed laat onttrekken.

>> Op onze site kunt u de maalgraad kiezen die precies bij uw bereidingswijze past. Als u twijfelt of twijfelt, kunt u ons altijd schrijven via ons contactformulier .
Wij garanderen dat uw koffie perfect zal zijn, geen verrassingen!
Geloof je me niet? Ga eens kijken 😎